image0ldjs.png

Omega-3 tillhör de fettsyror som är livsviktiga för oss. Vår kropp kan inte själv tillverka dem, utan vi måste få i oss dem via kosten eller som kosttillskott

Medan de flesta vegetabiliska oljor till största delen innehåller omega-6, får du i dig omega-3 genom till exempel feta fiskar som makrill, sardiner, ansjovis och lax. Innehållet av de viktiga omega-3 fettsyrorna EPA och DHA varierar hos olika fisksorter, men dessa feta fiskar är bra källor. Andra källor till omega-3 är exempelvis ägg, linfröolja och nötter.

Vill du veta mer om omega-3? Du hittar mer detaljerad information längre ned på sidan.

HJÄRNA, HJÄRTA OCH SYN

När kroppen får tillgång till dessa essentiella fettsyror bildar den arakidonsyra och gammalinolensyra (GLA) av linolsyra (omega-6), medan kroppen bildar eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) av linolensyra (omega-3).

DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och synförmåga. EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion. Den gynnsamma effekten för att bidra till hjärnans och synens normala funktion uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA. Den gynnsamma effekten för att bidra till hjärtats normala funktion uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.

omega-3-bild.png

MÄTTADE, OMÄTTADE OCH FLEROMÄTTADE FETTSYROR

Fettsyror delas in i olika former: mättade, fleromättade (omega-3 och omega-6) och enkelomättade (omega-9). Vi behöver få i oss fettsyror från de olika grupperna, i en bra inbördes balans.

• Mättade fetter – finns i exempelvis kokosfett, smör och kött.
• Omega-3-fetter – finns i exempelvis fisk, ägg, linfrö, linfröolja, hampafrö, hampa- fröolja och valnötter.
• Omega-6-fetter – finns i exempelvis nötter, nötsmör, tahini, pumpakärnor, solrosfrön, bönor och linser.
• Omega-9-fetter – finns i exempelvis olivolja, oliver och avokado. 

    Enligt svenska näringsrekommendationer bör vi få i oss ca 5-10 energi% från fleromättade fettsyror. Av dessa bör minst 1 energi% bestå av omega-3 fettsyror.